بازی اندروید

همه چیز درباره حذف رشته نمایش هنرستان سوره

همه چیز درباره حذف رشته نمایش هنرستان سوره

بازی اندروید: «نگاه طالبانی»، «حذف دختران از نمایش»، «نه به حذف تئاتر» و... ؛ اینها فقط عبارت هایی بود که در چندروز اخیر و در واکنش به حذف رشته نمایش از هنرستان دخترانه سوره، وابسته به حوزه هنری به وجود آمد.



به گزارش بازی اندروید به نقل از ایسنا، روزنامه «فرهیختگان» در ادامه نوشت: دامنه این واکنش ها آنقدر گسترده شد که شبکه های فارسی زبان خارج از ایران هم به آن پرداختند و این تصمیم را به تغییر دولت ها ربط دادند و رویه تازه دولت ابراهیم رئیسی؛ تحلیلی که البته از ناآشنایی با ساختار کشور می آمد و عدم اطلاع از زیرمجموعه ها. هنرستان سوره دختران و پسران، هنرمندان زیادی را در سالهای اخیر به سینما و تلویزیون ایران معرفی کرده است. این را می شود از واکنش خیلی از بازیگران فهمید؛ از هوتن شکیبا و سجاد افشاریان تا بهاره افشاری و الهام پاوه نژاد. اما این دفعه انگار یک اتفاق در بدترین زمانش افتاده بود و واکنش ها هم البته طبیعی نبود و نیست.

حذف رشته نمایش برای دختران در هنرستان سوره با بازگشت طالبان و همین طور استقرار دولت ابراهیم رئیسی همزمان شد و آنرا فارغ از زمان ثابت انتخاب و تعیین رشته های دانشگاهی در تابستان به یکدیگر نسبت دادند و کسی هم انگار حال و حوصله شنیدن حقیقت را ندارد. البته این واکنش تعدادی از گروه های مردمی سابقه تاریخی هم دارد. آنها حذف برخی شاخه های هنرهای نمایشی مانند تعزیه و هنرهای آیینی و سنتی در دانشگاه ها و همین طور پایین بودن سطح کیفیت آموزشی رشته هنرهای نمایشی در دانشگاه ها، پذیرش بی رویه دانشجو در رشته های مرتبط، تعطیلی سوره ۲ و همین طور حذف رشته موسیقی از هنرستان موسیقی سوره را دیده اند و این تصمیم جدید را هم در همان پازل می گنجاندند. فضا آنقدر سنگین شد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که متولی اصلی حوزه تئاتر است، در اطلاعیه ای اصرار کرد که هنرستان های سوره زیر نظر حوزه هنری اداره می شود و حذف رشته نمایش از هنرستان سوره ارتباطی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارد و حساب خودش را از حوزه هنری جدا کرد.

فعالان تئاتری هم در یک فضای احساسی برای آموزش رایگان این دختران اعلام آمادگی کردند و دیگران نیز از کمک بی دریغشان به دخترهای جامانده از تحصیل در رشته نمایش خبر دادند.

خبر حذف رشته نمایش و بازتاب هایش موجب شد روابط عمومی حوزه هنری پاسخگو شود و حسام حسینی، مدیرکل ارتباطات و رسانه حوزه هنری در صفحه اینستاگرامی اش اینگونه نوشت: «رفقا، اساتید و همکاران عزیز سلام، در خبرها آمده که هنرستان سوره ثبت نام دختران در رشته هنرهای نمایشی را ممنوع کرده! خب شما بهتر می دانید که ما فقط یک هنرستان داریم آن هم مخصوص دختران. پس خبری از تبعیض جنسیتی نیست. باز هم بهتر از من می دانید که در سلطه و سیطره کرونا آموزش تئاتر بیشتر از هر رشته دیگری پیچیده، پرخطر و دشوار شده و مسئولیتش بزرگ تر از چیزی است که بتوان به عهده گرفت. گذشته از این با هزار احترام برای شور بچه ها به تئاتر و دلسردی شان از این خبر، متأسفانه طی سالهای قبل آمار ورود به رشته هنرهای نمایشی در دانشگاه ها از میان هنرجوهای سوره خیلی خیلی کمتر از استاندارد بوده. این یعنی کار ما و کیفیت آموزش ما به اندازه انگیزه این بچه ها خوب نبوده. حالا کرونا و ضعف کیفی ما سبب شده فرصتی پیدا نماییم برای فکر کردن باردیگر و طراحی برای بهبود شرایط. یک تنفس کوتاه. خلاصه که ما طالبان نیستیم...» همین جمله آخر کافی بود تا قیاس ها بیشتر شود و خیلی از هنرمندان تئاتری هم از این پاسخ قانع نشدند و آنرا دخالت در سرنوشت دختران مشتاق تئاتر دانستند.

واکنش ها به تصمیم حوزه

هنرمندان تئاتری و حتی آنها که در تئاتر فعالیتی هم نداشتند، به این تصمیم واکنش نشان دادند. محمد مساوات، نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر، درباره اظهارات حسینی نوشت: «دیگر گیج شده ایم، نمی دانیم باید با چه کسی حرف بزنیم، نمی دانیم برای چه اعتراض می نماییم وقتی گوش شنیدن نیست، نمی دانیم سکوت بهتر است یا حرف، امید یا نا امیدی، اما می دانیم بدترین موجودی که در برابرش قرار می گیریم کسی است که فکر می کند صلاح تو را بیش از تو می خواهد، تاکید می کنم بدترین! امان از این دایه گان مهربان تر از مادر!»

علی اصغر دشتی، مدرس و کارگردان تئاتر هم یکی از هنرمندانی بود که از حذف رشته نمایش از هنرستان سوره انتقاد نمود و در صفحه شخصی اش نوشت: «حوزه هنری سال ها پیش گرایش بازیگری را به دلیلهای واهی از دانشگاه سوره حذف نمود. سالهای سال بچه های کارگردانی در دانشگاه با سختی نبود بازیگر مواجه بودند. زمان گذشت تا دانشگاه های دیگر رشته ای شدند و بازیگری - کارگردانی در هم ادغام و به یک رشته تبدیل شدند. مدتی دانشگاه سوره به همان روال قبل پیش رفت تا آن زمان که گویا گفتند باید رشته بازیگری- کارگردانی داشته باشید. حوزه هنری هم چون نمی خواست بازیگری داشته باشد، زد آن یکی چشم را هم کور کرد و کارگردانی را هم حذف نمود و الان چندین و چند ترم است که دانشگاه سوره ورودی کارگردانی ندارد...»

جالب این که از طرف دانش آموزان و فارغ التحصیلان هنرستان سوره خطاب به محمدمهدی دادمان، رییس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی نامه ای نوشته شد و بیش از ۵۰۰ نفر آنرا امضا کردند. در متن این نامه و خطاب به رییس حوزه هنری آمده است: «این روزها که تن بی جان تئاتر با چنگ و دندان برخی اهالی به سختی ایستاده و هنوز دخترانی بودند که به امید ساختن باردیگر تئاتر، بعد از شرایط سخت نقشه می کشیدند تا تمام زخم های بدنه تئاتر را التیام بخشند، خبری تمام دانش آموزان سابق، فعلی و شاید آینده هنرستان سوره را در بهت فروبرد؛ «حذف رشته نمایش از هنرستان سوره دختران.»

موانع بسیاری بر سر راه دختران وجود دارد. خواهشمندیم ضربه محروم شدن از تحصیل در رشته اصیل نمایش را بر روح استعدادهای آینده که از ساختمان هنرستان سوره بیرون می آیند وارد نکنید. زحمات معلمان باسواد و زحمتکش، ناظمان دلسوز و مدیریت درست و بجای این هنرستان که بیش از ۲۰سال برای زنده نگه داشتن این رشته تلاش کردند را پایمال نکنید و بگذارید رشته نمایش همچنان مانند سالهای قبل برای تحصیل آکادمیک هنرمندان آینده باقی بماند.

حذف رشته نمایش از هنرستان می تواند آغازی برای نابودی نمایش از دانشگاه ها و در آینده ای نه چندان دور، حذف کلی آن از عرصه هنر کشور باشد، پس ما، امضاکنندگان این کارزار، درخواست داریم از این اقدام جلوگیری کرده و مانع اجرائی شدن تصمیم حذف رشته نمایش از هنرستان سوره گردید. با تشکر.»

رحمت امینی، کارگردان و استاد تئاتر که سال ها در زمینه هنری مسئولیت بخش تئاتر را برعهده داشته است، با انتشار نامه ای سرگشاده به محمدمهدی دادمان، رییس حوزه هنری این طور نوشت: «بدون مقدمه به اصل مطلب می پردازم و تاسف عمیق خودرا از گرفتن تصمیمی عجولانه که سرنوشت نسل های آینده دختران مستعد این مرزوبوم را تحت تاثیر قرار می دهد، اعلام می دارم. آقای دادمان اگر در سازوکارهای مدیریت و آموزش هنرستان دخترانه سوره و در رشته نمایش، مسائل و مشکلاتی وجود دارد که نتوانسته وضعیت مطلوب موردنظر شما را حاصل کند و به تعبیر مجموعه تحت نظرتان، خروجی این رشته، آن چیزی نیست که حوزه هنری می خواهد، راهش پاک کردن صورت مساله نیست؛ که بطور معمول آسان ترین روش مدیریت است، بلکه کوشش برای حل مساله است که در اینجا با تقویت یا تغییر کادر مدیریت آموزش و تمرکز بر رفع مسائل و مشکلات اساسا قابل تحقق است... ضمنا حتی حذف و تعلیق موقتی و کوتاه مدت این رشته، نامش ایجاد تنفس نیست، بلکه گرفتن راه نفس قسمتی از دختران جوان است که با هزار امید و آرزو درپی دستیابی به اهداف علمی و هنری خود هستند.»

حذف رشته نمایش موقتی و فنی است

در ادامه، گفت و گو با حسام الدین حسینی مدیرکل ارتباطات و رسانه حوزه هنری درباره این مساله را می خوانید:

می خواهیم بدانیم که آنچه واقعا صورت گرفت چه بود؟ مبنای آنچه در رسانه های مختلف بصورت پست اینستاگرامی یا اخبار در رسانه های خارج می بینیم چیست و چرا و چقدر فاصله این دو روایت زیاد است؟

یک مختصری از بحث بیان می کنم. ایده راه اندازی هنرستان سوره اواخر ریاست آقای زم در زمینه هنری عنوان شد، مساله چه بود؟ دوستان می خواستند همان راهی که در هنرستان هنرهای زیبا در قبل از انقلاب طی شده بود را در زمینه هنری طی کنند و با همان شیوه جذب استعداد برای هنر انقلاب کنند. منتها یک چالش هایی وجود داشت، ازجمله چالش های قانونی که اختیار مدارس و قوانین مداری تحت ید آموزش وپرورش است و حوزه هنری نمی توانست خودش کاری کند. حوزه هنری به لحاظ مالی اجازه نداشته بودجه ای را در هنرستان خرج کند، بدین سبب مجموعه ای از هنرستان های غیرانتفاعی شکل گرفت که ذیل همان دروس و شرایط آموزش وپرورش بود و فقط مجوز تاسیس را از حوزه هنری گرفته بود که تعداد آن زیاد بود یعنی از اوایل دهه ۷۰ آغاز شد و در شهرهای مختلف بود. چنانکه دانشگاه سوره هم در شهرهای مختلف بوجود آمد. این هنرستان های غیرانتفاعی چون دخل و خرج آنها بصورت خصوصی اداره می شد و وابسته به ثبت نام هنرجو بود یکی یکی طی سالیان سال تعطیل شده است، یعنی استقبال نشد و نتوانستند اداره کنند و تعطیل شده است. این کاملا طبیعی است. وضعیت تمام رشته ها غیر از تجربی و ریاضی در مقطع دبیرستان یا هنرستان ها همچنین است. همه سودای پزشک شدن دارند.

مسائلی که قبلا پیش آمده به بودجه ربط داشت؟

قبلی ها فقط به بودجه ربط داشت. هنرستان هایی که طی سالیان تعطیل شده مدرسه غیرانتفاعی بوده و دخل و خرج آنها با هم سازگار نبوده و تعطیل شده است. حوزه هنری هم به لحاظ قانونی اجازه ندارد پولی خرج کند. ضمن این که اگر اجازه هم داشت پولی نداشت مگر این که قانون گذار هم بودجه ای اختصاصی اختصاص دهد و هم این اجازه را به حوزه هنری بدهد که شما حق دارید پول خودرا صرف هنرستان داری کنید. الان در تهران یک هنرستان دخترانه سوره وجود دارد که تبعا توسط مدیر هنرستان اداره می شود، مثل همه مدارس دیگر خودگردان است و در سیاست های کلی ممکنست با مجموعه آموزش حوزه هنری در تهران با ستاد و در شهرستان ها با حوزه هنری آن استان هماهنگ باشند. کما این که الان بلوایی سر ماجرای هنرستان سوره اصفهان به وجود آمد که آقای شاهمرادی توضیحاتی دارد و پیج ایشان را می توانید ببینید. همین الان در هنرستان دخترانه سوره اصفهان رشته هنرهای نمایشی دایر است یعنی این که می گویند حوزه هنری با بحث هنرهای نمایشی مساله دارد خیلی امر دقیقی نیست.

بعضی ها هم پستی گذاشته اند با هشتگ نه به حذف رشته نمایش هنرستان سوره. بعضی جاها نوشته اند این تصمیم و حذف نشان از عزم راسخ وزیر پیشنهادی بر حذف های سختگیرانه تر سانسور است. یعنی کسانی که این انتقاد را می کنند تا این اندازه از موضوع دور هستند؟ یعنی در فضای مبهمی هستیم؟

در واقع فضا خیلی شفاف است. من به خاطر مسئولیت اخلاقی نمی توانم اسم ببرم ولی یکی از خبرنگاران مشهور تئاتر اصلاح طلب با من تماس گرفته و گفته آنقدر که من می فهمم این صحنه طبیعی نیست. یعنی واکنش هایی که دیده می شود واکنش طبیعی به یک خبر نیست. این که به این سرعت وارد رسانه ها شود و به این شکل واکنش نشان دهند درحالی که از اساس این خبر غلط است یا ربط دادن به وزیر و طالبان و... غلط است.

حتی در جایی نوشتند این اتفاق هم عرض کاری است که طالبان روز گذشته و امروز در حق دختران افغان انجام داده است و می دهد.

حالا ماجرای طالبان چیست؟ ماجرای طالبان این است، چون فکر می کردم در چهارشنبه و پنجشنبه یک زمزمه هایی شده بود و تعدادی از هنرجوها متن هایی نوشته بودند و در همه متن هایی که هنرجوهای سابق نوشتند که در آن متاثر از ترند این روزهای فضای اخبار گفته بودند این حرکت یک حرکت طالبانی است. در استوری که من گذاشتم پاسخ رسمی ما بود من به جهت اینکه به این بهتان پاسخ دهم و بگویم این چقدر بی اعتبار است با لحن حاوی شوخی گفتم ما اساسا طالبان نیستیم و بخش هنرهای نمایشی ما فعال است و خانم ها در آن فعال می باشند، سینما و گرافیک را توسعه دادیم و در همین سال تحصیلی پیش رو است. این در پاسخ به اتهامی بود که دیگران بیان نمودند چنان که همه خبرها از جای خود خارج شد این هم از جای خود خارج شد و شوخی هایی با عکس ما کردند و شد آنچه که می بینید.

یعنی ما در کل حوزه هنری در سطح ایران، فقط در تهران و هنرستان دخترانه و آن هم یک پایه این نمایش را نداریم؟

بله، درست است. این هم حذف نشده است بلکه امسال ورودی ندارد. شما می دانید هر سال دفترچه کنکور را همه مخاطبان می خوانند و می بینند، آیا هر سال ورودی رشته ها یکسان است؟ آیا همه رشته ها در همه سال ها ورودی دارند؟ این طبیعی است، چه در هنرستان و چه در دانشگاه این چنین است، هر سال به اقتضای آن سال تصمیماتی گرفته می شود. این که هر تصمیم تخصصی که مربوط به اداره یک مجموعه کوچک است تبدیل به همه پرسی ملی شود حتما معلوم است کار را از نقطه خود خارج کرده اند.

ممکن است سال بعد پایه یازدهم نباشد؟

بله. ممکنست درباره رشته سینما تدبیری داشته باشند. دلیلهای مختلفی دارد و توضیح داده ام هنرهای نمایشی الان پیچیده شده و دو سال است در اوضاع کرونا کلاس برگزار می کنند و عملا برگزار نمی گردد و آموزش نمی توان داد و مسائل دیگری هم مطرح است. اینها برای اهل فن روشن است. من نمی خواهم فضای توهم و توطئه ایجاد کنم و واقعا با این امر هم مخالف هستم ولی یک مقدار طبیعی است و طبیعی بودن از این حیث است که فضای جامعه ما یک فضای عاطفی، زودرنج و احساساتی است که در یک سری موارد برخی بی اعتمادی ها به وجود آمده است. یعنی اشتباهاتی وجود داشته که بی اعتمادی هایی ایجاد کرده که اساسا در ضریب خوردن اخبار موثر است. اما این که از سمت برخی آدم ها که می دانیم باخبر هستند نسبت به دولت جدید داده شود حرف های خنده داری است. شک می نماییم که از سر نارضایتی های عمومی است یا از سر حساسیت های احساساتی و عاطفی است که رایج شده یا طراحی پشت کار وجود دارد. علی الاجمال درباره آنچه مسئولیت بنده است توضیح این که هنرستان های سوره در کشور وجود دارند و هر هنرستانی خودگردان است و مدیر هنرستان آنرا اداره می کند مگر در خطوط کلی با حوزه هنری آن استان هماهنگی هایی شود. هنرستان دخترانه سوره تهران هم که بحث آن داغ شده در پایه دهم امسال ورودی هنرهای نمایشی ندارد اما رشته برنامه سازی تلویزیونی بدان اضافه شده و ورودی سینما زیادتر شده و ورودی گرافیک افزون شده است. یعنی جالب این است وقتی به تعدادی از رفقا توضیح می دادم که اگر با هنر مخالف بودیم چرا سینما را اضافه کردیم؟ می گویند باز هم تئاتر قربانی سینما شد! اینها ابتدا می گویند با هنر مشکل دارید و الان می گویند شما تئاتر را قربانی سینما کردید! این مساله احساسی است که یک گفت و گو هم اتفاق نمی افتد یعنی گویا کسانی انتخاب نموده اند که نشنوند و ما نمی توانیم انتخاب آنها را تغییر دهیم.

آن را با حذف موسیقی در سوره یکسان می بینند و برای همین به خود اجازه نمی دهند که بخواهند درباره این فکر تحقیق کنند.

دعوای رسانه ای اصلا درباره موسیقی نیست.

من اعتراض به حذف موسیقی را هم چند جا در اینستاگرام دیدم.

بسیار محدود است.

نسبت آن با تئاتر کمتر است.

کسی درباره موسیقی صحبت نمی کند و در این هنرستان اصلا موسیقی نداریم. در این هنرستان از دهه ۷۰ کلا سه رشته وجود دارد هنرهای نمایشی، گرافیک و سینما.

موسیقی از ابتدا نبوده است؟

در هنرستان دخترانه سوره نبوده است. سال به سال متفاوت می باشد. من رکورد همه سال ها را ندارم که نگاه کنم ولی آنچه در تابلوی هنرستان است و اساس این هنرستان بود این سه رشته است. این که موسیقی چیست را باید پرس وجو کنم و ببینم ماجرای دقیق موسیقی چیست. چیزی که الان مورد توجه است و سروصدا درباره آن شده و تصمیمی درباره آن گرفته شده ماجرای هنرهای نمایشی است.

ممکن است تعداد رشته ها را بیشتر کنید؟

رشته ها که سال به سال تغییر می کند و رشته ها بنا به استقبال ها و بنا به ظرفیت آن مجموعه در هر هنرستان تغییر می کند و بنا به درخواست کادر مدیریت آن هنرستان است. شما فرهنگی هستید و می دانید شرایط در هنرستان به چه صورت است. این در اختیار کادر مجموعه است. مدرسه غیرانتفاعی است و تصمیم می گیرد امسال این رشته را بنا به ظرفیت و استقبال خود اضافه یا حذف کند.





منبع:

1400/06/08
10:28:13
5.0 / 5
1201
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , اینستاگرام , بازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
بازی اندروید