بازی اندروید
برای اولین بار در دنیا صورت گرفت؛

تولید خوراک دام غنی از نیتروژن با هضم پذیری بالا

تولید خوراک دام غنی از نیتروژن با هضم پذیری بالا

به گزارش بازی اندروید، پژوهشگران دانشگاه تهران برای اولین بار در جهان موفق به تولید نوعی خوراک دام غنی از نیتروژن از پسماندهای لیگنوسلولزی شدند که هضم پذیری بالایی دارد.



به گزارش بازی اندروید به نقل از دانشگاه تهران، این دستاورد حاصل از رساله دکترای مرضیه قربانی، دانشجوی مقطع دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم است که با راهنمایی دکتر محمدحسین کیان مهر، استاد تمام دانشکده فناوری کشاورزی دانشگاه تهران و دکتر اکبر عرب حسینی، دانشیار دانشکده فناوری کشاورزی دانشگاه تهران انجام شده است.
دکتر کیان مهر استاد راهنما و سرپرست این پروژه تحقیقاتی در رابطه با اهمیت انجام این پروژه، اظهار داشت: دام ها نقش مهمی در زنجیره غذایی انسان، رشد جمعیت و تقاضا برای تأمین پروتئین بیشتر دارند. سالیانه ۲۱.۵ میلیون تن بقایای لیگنوسلولزی از کاه در ایران تولید می شود که منابع الیافی ارزانقیمت و فراوانی هستند که به علت قابلیت هضم پایین، مصرف آنها در رژیم غذایی نشخوارکنندگان محدود شده است.
استاد تمام دانشکده فناوری کشاورزی دانشگاه تهران اضافه کرد: با افزایش هضم پذیری بقایای لیگنوسلولزی، افزایش مصرف و جایگزینی آنها در جیره غذایی نشخوارکنندگان میتوان گام بزرگی در جهت سیاست های در ارتباط با کاهش واردات نهاده های دامی و پیشگیری از خروج ارز از کشور، کاهش سطح زیر کشت محصولات علوفه ای و اختصاص آنها به کشت محصولات ضروری برای خوراک انسان ها و صرفه جویی در منابع آبی با کاهش کشت گیاهان علوفه ای با نیاز آبی بالا همچون یونجه برداشت. بر این اساس، این طرح تحقیقاتی با هدف توسعه یک روش عمل آوری زیست محیطی و با قابلیت تجاری سازی در چارچوب رساله دکتری از جانب مهندس مرضیه قربانی، دانشجوی دکتری مهندسی مکانیک بیوسیستم اجرا شد.

عمل آوری زیست توده لیگنوسلولزی
استاد تمام دانشکده فناوری کشاورزی دانشگاه تهران در ادامه توضیحات در رابطه با این پژوهش، عنوان کرد: در این طرح، از روش های غنی سازی نیتروژن و اکسیداسیون در فاز جامد جهت بهبود هضم پذیری زیست توده های لیگنوسلولزی و کاهش انتشار گاز متان برای خوراک نشخوارکنندگان استفاده شد.
وی در قسمت دیگری از سخنان خود به مزیت های این طرح اشاره نمود و اظهار داشت: عمل آوری در مدت زمان کوتاه، دما و فشار محیط، قابلیت انجام برای طیف وسیعی از زیست توده ها در حالت جامد بدون احتیاج به بازیابی مواد شیمیایی، عدم ایجاد پساب و از دست دادن بخشی از کربوهیدرات های محلول، حفظ امنیت غذایی و محیط زیستی با عدم تولید ترکیبات سمی، همچون مزیت های این طرح است.
دکتر کیانمهر اضافه کرد: همینطور طرح مذکور، امکان تولید پلت های خوراک دام با خواص مکانیکی بالا و مصرف انرژی پایین از زیست توده های لیگنوسلولزی عمل آوری شده را به علت آزاد شدن لیگنین در نقش بایندر طبیعی فراهم نمود.

تولید پلت از زیست توده لیگنوسلولزی عمل آوری شده
سرپرست این طرح تحقیقاتی، کاهش ۵۰ درصدی لیگنین، افزایش ۲ برابری تولید گاز آزمایشگاهی شکمبه، افزایش ۴۴ درصدی مواد مغذی قابل هضم، افزایش ۲۲.۵ درصدی نیتروژن پیوندی و کاهش ۶۷ درصدی انتشار گاز متان شکمبه را از دیگر مزیت های خوراک دام تولیدی در نتیجه این پژوهش عنوان نمود.
وی در رابطه با تجاری سازی این خوراک دام اظهار داشت: هم اکنون این محصول در مرحله آزمایشگاهی به تولید رسیده است که با رشد و بلوغ فناوری بکار گرفته شده میتوان در جهت تولید انبوه آن گام برداشت.
این پروژه در همکاری بین دانشکده فناوری کشاورزی دانشگاه تهران و مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور بعد از ۳ سال کار تحقیقاتی و پر تلاش به نتیجه رسیده است.
یافته های حاصل از این طرح در دو نشریه معتبر الزویر "Bioresource Technology" با ضریب تاثیر ۱۱.۴ و "Science of the Total Environment" با ضریب تاثیر ۹.۸ انتشار یافته است. همینطور سه مقاله علمی -پژوهشی داخلی و ثبت اختراع محصول هم از دستاوردهای تحقیقاتی این طرح است.


منبع:

1402/06/08
06:50:20
5.0 / 5
366
تگهای خبر: بازی , تولید , فناوری , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
بازی اندروید