بازی اندروید
گزارش بازی اندروید از مشكلات تئاتری ها برای دریافت وام كارا

مقرر است وام بگیریم نه صدقه!

مقرر است وام بگیریم نه صدقه!

به گزارش بازی اندروید كمتر كسی است كه درگیر كارهای اداری شده باشد و خاطره اش خوش از پیمودن این فرایند داشته باشد. به صورتی كه در انجام هر كار اداری، از آغاز خویش را برای گذراندن روندی طاقت فرسا آماده می نماییم. ولی مشكل زمانی حادتر می شود كه فرد رجوع كننده با معضلات اضافه تری هم رو به رو باشد، مشكلاتی شبیه مشكلات تئاتری ها در دوران كرونایی، بیكاری و بی پولی و سردرگمی.


پس از شروع دوران کرونا راه های مختلفی برای پشتیبانی از تئاتری ها که شغل شان تعطیل شده بود، عنوان شد که یکی از آنها دریافت وام از راه ثبت نام در سامانه مشاغل صدمه دیده از کرونا بود اما به فاصله اندکی معلوم شد دریافت این وام منوط به پیمودن هفت خان رستم است. شاید آنچه بیشتر از همه هنرمندان تئاتر را در پیمودن این مراحل آزار داد، این بود که عزت نفس آنان کمتر مورد توجه قرار گرفت بگونه ای که بعضی از آنان معترض شدند که مقرر است وام بگیریم نه صدقه.
خبرنگار ایسنا برای بازتاب بخشی از مشکلاتی که هنرمندان تئاتر در دریافت این وام داشته اند، به سراغ برخی از اعضای خانه تئاتر رفته است.
در ادامه دیدگاه های این هنرمندان را در چارچوب گزارشی اجمالیمی خوانیم:

چند پرسش مضحک از تئاتری ها
روشنک کریمی که عضو هیات مدیره انجمن تئاتر کودک و نوجوان خانه تئاتر است، شرح مبسوطی از این ماجرا ارائه می دهد.
او می گوید: اسفند سال قبل اعلام گردید از جانب وزارت تعاون به پشتیبانی وزارت ارشاد سایتی برای مشاغلی که از کرونا صدمه دیده اند، طراحی شده و متقاضیان می توانند با ثبت نام در این سایت وام بگیرند.
کریمی با اشاره به مشکلات فراوانی که این سایت داشته است، ادامه می دهد: یکی از معضلات ما، شناسایی نشدن کد ملی متقاضیان یا تطابق نداشتن کد ملی و شماره تلفن همراهشان بود؛ چونکه تلفن همراه بعضی از افراد به نام خودشان نیست و این متقاضیان در این سایت گرفتار مشکل می شدند.
او اضافه می کند: با وجود مسایل زیادی که این سایت داشت، افراد ثبت نام می کردند ولی با پرسش هایی مضحک رو به رو می شدند مانند اینکه میزان درآمد ماهانه شما چقدر است؟ که مشخص می کرد این سایت، یک سایت کلی است و ویژه هنرمندان تعریف نشده چونکه کاملا معلوم است که هنرمندان درآمد ماهانه ثابتی ندارند. از سوی دیگر، برای اعلام مشکلات، یک ایمیل تعریف شده بود. شخصا ده بار به آن نشانی، ایمیل زدم و پاسخی نگرفتم.
دردسرهای یک تغییر نام
کریمی با اشاره به تمدید مهلت ثبت نام متقاضیان در فروردین ماه می افزاید: پس از عید همه کسانی که ثبت نام کرده بودیم، می خواستیم بدانیم وضعیت مان چگونه است ولی همه اطلاعات را تغییر داده بودند چون نام سایت به سامانه کارا تغییر کرده بود و افراد نمی توانستد وارد پروفایل خود شوند، بنابراین همه، باردیگر ثبت نام کردیم و با مشکلات تازه ای رو به رو شدیم.
عضو هیات مدیره انجمن تئاتر کودک و نوجوان ادامه می دهد: تازه یادشان افتاده بود که یکسری از هنرمندان بیمه نیستند. از سوی دیگر کد کارگاه می خواستند که ما نداشتیم. ثبت نامهای ما تا مرحله ای جلو می رفت و بعد متوقف می شد. بارها با شماره ای که برای طرح مشکلات تعریف شده بود، تماس گرفتم ولی هیچگاه پاسخی داده نشد. در همین مرحله، برخی از اعضا از خیر این وام گذشتند.
کریمی با اشاره به میزان متفاوت مبلغ وام می گوید: برای این وام مبلغ 6، 12 و 16 میلیون تومان تعریف شده بود. گفته شد کسانی که بیمه نیستند، 6 میلیون، بیمه شده ها تا سقف 16 میلیون وام می گیرند ولی معلوم نبود مبلغ 12 میلیون برای چه کسانی است.
حتی وقتی کار داشته باشیم، نمی توانیم چنین قسط هایی بدهیم
این بازیگر تئاتر ادامه می دهد: وقتی پس از هزار مشکل ثبت نام می کردیم، مدتی بعد تماس از سوی بانک ها شروع شد و متوجه شدیم وام 12 درصد سود دارد که باید دو ساله باز پرداخت گردد. مثلا برای وام 16 میلیون تومانی باید ماهی 800 هزار تومان قسط می دادیم.
او با بیان معضلات گوناگون تئاتری ها اضافه می کند: حتی زمانی که سر کار هستیم، نمی توانیم چنین مبلغی را قسط بدهیم چه برسد به دوران کرونا که کارمان هم تعطیل می باشد. ازاین رو اعضای دیگری در این مرحله عطای این وام را به لقایش بخشیدند چون گفته شد مصوبه کشوری است و نمی توانند امتیاز ویژه ای برای هنرمندان در نظر بگیرند.
برای بانک معرفی نامه خانه تئاتر اعتباری نداشت
کریمی با اشاره به شیوه های برخورد متفاوت از جانب بانک ها با متقاضیان وام کارا ادامه می دهد: اول گفتند وام بدون ضامن است ولی بعد معلوم شد ضامن کارمند دولتی می خواهد و به جز آن از هنرمند هم سفته می گیرند. ضمن اینکه اگر در بازپرداخت یک روز تاخیر شود، مبلغ سود وام به 24 درصد افزوده می شود.
او درباره مشکلاتی که برای همسرش پیش آمده توضیحاتی می دهد و می گوید: همسرم (مجتبی مهدی دیگر هنرمند فعال تئاتر کودک و نوجوان) بیمه نیست. چند روز قبل از طرف بانک صادرات تماس گرفتند و گفتند معرفی نامه خانه تئاتر اعتباری برای پرداخت این وام ندارد و گفتند شما که شغل ثابتی ندارید چگونه می توانید اقساط را بپردازید آن هم در وضعیتی که شغلتان تعطیل می باشد.
کریمی خاطرنشان می کند: بدین ترتیب پس از تماس بانک ها هم تعداد دیگری از متقاضیان منصرف شدند. ظاهرا کسانی همچنان متقاضی این وام هستند که یا بیمار شده اند یا مثلا تازه ازدواج کرده اند و شرایط شان ویژه است.
نا امید کردن تئاتری ها بدترین اتفاق بود
او ابراز تاسف می کند: در تعریف این وام، اصلا شغل ما را که در این دوران در تعطیلی کامل هستیم، در نظر نگرفته اند. بانک ها اصلا توجیه نشده اند و بانک مرکزی هم، دیگر بانک ها را تأمین اعتبار نکرده و بانک ها باید از اعتبارات خودشان این وام را بپردازند. بنابراین حتی میزان اقساط وام، از جانب بانکهای مختلف، متفاوت می باشد و به انصاف هر بانک بستگی دارد.
این فعال تئاتر کودک اضافه می کند: ناامید کردن تئاتری ها بدترین اتفاق در این فرایند چند ماهه بود. فکر می کردیم با این وام بدهی هایمان را می پردازیم و دنبال کسب و کار دیگری می رویم ولی الان نمی دانیم چه نماییم. بیشتر از هزار عضو خانه تئاتر، به جز تئاتر شغل دیگری ندارند و هیچ تمهیدی برای آنان اندیشیده نشده است.
سنگ اندازی بانک ها آغاز شد
اما بهزاد مرتضوی مدیر روابط عمومی خانه تئاتر که بیشتر از همه در جریان مشکلات اعضاست، در این حوزه توضیح می دهد: هم اکنون این وام ها در مرحله معرفی به بانک است که مرحله سوم یا چهارم به حساب می آید ولی متاسفانه از سوی بانک مرکزی تأمین اعتبار انجام نشده و بانک ها هم آغاز به سنگ اندازی کرده اند.
وامی با شرایط غیر منصفانه
او شرایط بازپرداخت این وام را برای هنرمندان تئاتر غیرمنصفانه می داند و ادامه می دهد: هین شرایط سبب شد خیلی از اعضا از خیر این وام بگذرند.
مرتضوی ادامه می دهد: ابتدا قرار بود ضامن نخواهند ولی حالا احتیاج به معرفی ضامن هست. از طرفی قرار بود بازپرداخت با سه ماه فاصله آغاز شود که بانک ها این مورد را هم لحاظ نکرده اند و حتی برخی از بانک ها برای بازپرداخت، 20 درصد سود تعریف کرده اند.
او از مسئله ای دیگر هم صحبت می کند: وقتی افراد ثبت نام می کنند باید از سوی بانک با آنان تماس گرفته شود ولی بعضی از بانک ها تماس نمی گیرند و بعد اعلام می کنند زمان رفتن به بانک گذشته و وام از دست رفته است.
مرتضوی با ابراز تاسف از برخورد نامناسب بعضی از بانک ها می گوید: طوری رفتار می کنند که گویی دارند صدقه می دهند درصورتی که شرایط این وام به هیچ وجه مناسب نمی باشد. 12 درصد سود دارد که باید 24 ماهه بازپرداخت شود.
سایت «کارا» هیچ شیوه نامه مشخصی ندارد
رضا کوچک زاده عضو کانون کارگردانان خانه تئاتر هم سود این وام را منطقی نمی داند و می گوید: جزو نخستین کسانی بودم که ثبت نام کردم و همین چند روز قبل از طرف بانک تماس گرفتند برای تشکیل پرونده که متوجه شدم مبلغش 6 میلیون است در صورتیکه مبلغی که وزارتخانه اعلام نموده بود 16 میلیون بود و باردیگر به کارا پیام دادم که گفته شد مبلغ وام برای بیمه شده ها 16 میلیون تومان است. من هم بیمه هستم ولی متاسفانه تماس با پشتیبانی قطع است و نتوانستم مشکلم را مطرح کنم.
او یکی از اشکالات سامانه را نبود یک شیوه نامه مشخص می داند و اضافه می کند: سامانه تازه ای است و هیچ شیوه نامه مشخصی برای رجوع کننده ندارد. وضعیت ما در برخورد با این سایت مانند کسی است که در اتاقی تاریک کورمال کورمال باید راه خویش را بیابد چون هیچ شیوه نامه واضح و روشنی ندارد.
کوچک زاده مشکلات خویش را برای دریافت این وام توضیح می دهد و می گوید: فهرستی از بانک ها اعلام شده بود که من هم بر مبنای آن، شعبه ای را انتخاب کردم و پس از سه هفته خبری نشد و در سامانه شکایت گذاشتم و تازه متوجه شدم درخواستم رد شده چون شعبه ای که برگزیده ام، ارزی بوده در صورتی که این شعبه را از فهرست خودشان برگزیده بودم و انتخاب خودم نبود.
هیچ حمایتی از پدیدآورندگان هنری انجام نشده
این پژوهشگر ادامه می دهد: مدت ها بر سر کد کارگاه و کارفرما مشکل داشتیم تا پس از یک ماه و اندی حل شد. متاسفانه اگر در هر مرحله ثبت نام مشکلی پیش بیاید، جایی پاسخگو نیست.
کوچک زاده اضافه می کند: مسؤلان توپ حمایت را به زمین دیگران انداخته است و مسئولیتی در مقابل افراد زیر مجموعه خود ندارد.
او با اشاره حمایت مسولان تئاتری از تماشاخانه های خصوصی اضافه می کند: تا همین چند ماه پیش همین تماشاخانه ها خون به دل تئاتری ها می کردند و حالا مورد حمایت قرار گرفته اند ولی متاسفانه در این میان هیچ حمایتی از پدیدآورندگان هنری انجام نشده است.
کوچک زاده اعتقاد دارد مشکل این است که هیچ سیستمی وجود ندارد و وقتی فاجعه ای مثل کرونا پیش می آید، تازه معلوم می شود وضعیت چقدر خراب است. نبود سیستم در تمام امور زندگی ما تأثیر گذاشته و هیچ فکری هم برایش نمی گردد.
زندگی هنرمندان روی هواست
در ادامه هوشمند هنرکار مسول امور رفاهی انجمن بازیگران خانه تئاتر می گوید: ساز و کاری که سامانه کارا گذاشته، برای کسانی است که باید در استخدام جایی باشند در صورتیکه شغل تئاتری ها بعنوان شغل آزاد و خویش فرما محسوب می شوند.
این کارگردان ادامه می دهد: در این وضعیت توقع مان نبود که فقط یک وام بدهند آن هم با 12 درصد سود چونکه زندگی هنرمندان تئاتر روی هواست. ماه هاست بیکارند و وضعیت در دیگر شهرها بدتر از تهران است. خیلی از مشاغلی که از دست تئاتری ها بر می آمد الان تعطیل شده است و آنان هیچ راهی برای کسب درآمد ندارند.
توقع ما جبران خسارت هاست نه کمک های صدقه گونه
هنرکار خاطرنشان می کند: حداقل توقع این است که دولت میزان خسارت ها را برآورد کند و پس از آن امکانات خویش را بسنجد و راهکارهایی برای پشتیبانی از هنرمندان تعریف کند.
او می گوید: برخلاف بعضی از همکارانم معتقدم مشکل اصلی در برخورد بانک ها نیست به هر حال دریافت هر وامی مراحل بوروکراتیک خویش را دارد ولی مشکل اصلی ما در برخورد مسئولانی است که برخورد صدقه گونه ای با تئاتری ها دارند، در صورتی که توقع ما جبران خسارت هاست نه کمک های صدقه گونه.
هنرکار با تایید اینکه باید به دنبال منابع درآمدی دیگری خارج از وزارت ارشاد باشیم، می گوید: مهره بسیار کوچکی در خانه تئاتر هستم. متاسفانه در این حوزه از جانب دولت و صنف، ضعف داریم البته در امور صنفی تازه اول راه هستیم. بخش های گوناگون می توانند وارد حوزه فرهنگ شوند همین الان بعنوان نمونه ببینید بورس به کجا رسیده. بنگاه های اقتصادی مختلفی می توانند در تئاتر سرمایه گذاری کنند که برای همه مفید می باشد.
برخورد سلیقه ای بانک ها
میرآرش مصطفایی عضو هیات مدیره انجمن نمایشگران عروسکی خانه تئاتر ابتدا تصریح می کند که خودش جزو نخستین کسانی بوده که این وام را دریافت کرده است ولی به جهت حضورش در هیات مدیره انجمن نامبرده، از مشکلاتی که برای اعضا پیش آمده، با خبر است.
او با تایید سخنان دیگر اعضای خانه تئاتر یکی از معضلات را برخورد سلیقه ای بانک ها می داند و می گوید: پس از ثبت نام در سایت بعضی از شعبه های بانک ها برای تشکیل پرونده تماس می گیرند، برخی پیامک می دهند و برخی هم تماسی نمی گیرند تا زمان بگذرد و تقاضا باطل شود.
به گفته او، این برخوردهای چندگانه در مراحل بعدی هم ادامه دارد.
مصطفایی توضیح می دهد: در مرحله ضمانت، بعضی شعبه ها، وام را با سفته یا چک می پردازند ولی برخی دیگر حتما ضامن با گواهی کسر از حقوق یا جواز کسب می خواهند، مدارکی که معمولا هنرمندان ندارند. در مرحله تشکیل پرونده هم مبالغ گوناگونی از متقاضیان دریافت می شود.
او ادامه می دهد: پس از دریافت وام، سه ماه فرصت تنفس هست که سود مجزایی برایش در نظر گرفته می شود و مبلغ بازپرداخت را بالاتر می برد ولی مبالغ اقساط هم در بانکهای محتلف متفاوت می باشد. بازپرداخت وام 16 میلیونی در بانکهای گوناگون بین 18 و نیم تا 19 و نیم میلیون بازگشت خواهد داشت که معلوم نیست این ارقام با چه معیاری، تعیین می شود.
ایسنا پیگیر پاسخ مسؤلان مرتبط در این حوزه هست.




1399/06/10
17:45:06
5.0 / 5
2329
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
بازی اندروید